Juli 2023 

Tackor och lamm i en spännande hage


Juni  2023


Kuseboholms  Ironman ,en lovande              bagge som vi tror mycket på

Maj  2023 

  Äntligen betesutsläpp på Klinga

November  2023

I november/december släpptes dessa  fina herrar till våra tackor

19036-SE8353 från Kulla Gulla Gård bedömd T5

00947-SE 216462 Från Alvarsgård Bedömd T5


Mars 2022

En av de tre baggar vi använt oss av till årets lamning!

2022 Ett nytt fårår börjar

Stallarna på Kuseboholm är nu tömda, målade och rengjorda och de tackor och baggar vi har kvar har fått flytta till  Västerby. Carl Williams från NZ har varit här och scannat tackorna, 1,8 lamm/tacka vilket vi är mycket nöjda med. 

19 november 2021

åker sista stora gruppen med 64 tackor och baggar iväg till Evgenij Gnutov i Krasnodarskil Kraj i Ryssland. Där har han en gård där han håller fantastiskt vackra anglonubiska getter för mjölk-och  osttillverkning och en stor prisbelönt hundkennel.

Vi önskar honom och våra får lycka till och vi ser verkligen fram emot hans inbjudan om att få komma och besöka dem nästa sommar! 

Och här bär det iväg

för en annan grupp med 34 tackor upp till norra Sverige. Vi önskar alla lycka till! 💔 

Oktober 2021

En grupp tackor samlade inför transport senare i höst.

Augusti /September 2021

I slutet av sommaren började vår stora försäljning av livdjur. Vi samlade, sorterade, grupperade och förevisade djur varenda dag kändes det som, allt efter kunders önskemål av livdjur.

Sedan började transporterna rulla in på gården för att hämta dem till olika gårdar runt om i hela landet. Det är både tufft och sorgligt att se de åka iväg, men vi är ändå nöjda med att alla flyttat ut till fina fårgårdar runt om i landet. 

Juli 2021

Tänk vilka trevliga besök vi får från andra länder för att titta på våra djur. Här är Sergeij från Ryssland, tidigare hade vi besök från Spanien, Finland och Danmark.

Sommaren 2021

Chillar lite i skuggan

2021 April och lamning

Tiden går fort, ett år har gått sen sist. 

April 2020

Det har nog varit den mest intensiva lamningen på länge, ca 160 tackor på tre veckor. Nu är vi lite trötta och man bara vill att de sista sju tackorna klämma ut de sista lammen!  

Nu måste vi försöka ladda om  för nä'sta omgång jobb dvs träckprovstagning, avmaskning och klövklippning av alla vuxna hondjur och iordningställande av alla hagar!.

Just nu känns det som om jobbet med fåren det aldrig tar slut. Då hjälper det att gå in och titta på alla fina lamm så får man lite ny enwergi!

November 2019

Här går det undan.......tacklammen är nu så stora att de går på betäckning. Dorperbagglammen lämnar gården en efter en för tjänstgöring ute i landet.

Fem renrasiga dorperbaggar, en suffolk, en dorset, en leisester och en päls går nu med sammanlagt 172 tackor i nio oilka grupper. Två veckor har gått och ca 140 är redan betäckta, men baggarna får gå kvar i tre veckor till. I januari får vi veta resultat då Carl från NZ kommer och scannar. 

April 2019

Sommaren 2018

Allt gräs torkade bort och färgen i betena förvandlades från grönt till gulbrunt. Det var så torrt, varje steg knastrade som om man gick över brödsmulor. Tankarna gick till hagarna i Australien, men detta var ju Sverige, det känndes otroligt och osannoligt. Trots det växte lammen, framförallt dorperlammen och dorperkorsningarna bra, men så stängslade Janne nya hagar hela sommaren.

Sommarens var tuff på många sätt, det var inte bara värmen utan främst oron  för djuren och hur man skulle klara av att föda dem i vinter då det inte blev någon återväxt på vallarna. Vi valde att skicka många fler tackor till slakt än vi brukar, vilket känndes riktigt tråkigt och att skicka bort 100 tackor till beten 7 mil hemifrån.

En sammanfattning är nog att det var en skitsommar. Men nu när gräset återigen är grönt, lammen växer så det knakar och tackorna lagt på sig och vi hoppas på en liten tredjkeskörd så börjar suget komma att planera inför nästa lamning!

Men här är ett av seminlammen

Senaste nytt

31/3-18

Äntligen är tackorna som seminerats klar, nu är det bara 315 lamm kvar! Fotot är dock på några fina korsningslamm!

13 mars 2018

Så kom de första dorperseminlammem, en perfekt tecknad bagge och en tacka med lite lågt svart men fullt acceptabelt.

2-3-4 mars Fårfesten i Kil

Årets stora händelse när det gäller hantverk av fårprodukter och vi hade turen att komma med igen!

15-16-17 februari 2018

Det blev ingen Mila-mässa i år, vädret ställde till det då snön vräkte ner och vattnet frös i fårstallarna, men väl en annons i deras katalog.

Feb 2018

Den 8 februari 2018 var en stor dag på Kuseboholm. Ash Phillips från Sydafrika kom och bedömde våra dorprar. 16 stycken blev typade 5 och 6 stycken 4, vilket är ett fantastiskt resultat! Efter att Ash bedömt dem, märkte han de godkända aveldjuren med ett specialmärke som de nu kan gå omkring och glänsa med!

I och med att vi fick godkända avelsdjur enligt den sydafrikanska standarden fick vi även ett certificate utfärdat från "The Dorper Sheep Breeders Society of South Africa" om att vi är antagna som medlemmar! Glädjen är stor, tack Ash!

3 februari 2018

Det känns som det tar ett tag innan vi kan sitta ute och fika mot stallväggen!

30 januari 2018

Så nu vet vi hur lamningen kan bli! På 160 tackor scannades 315 foster, där övervägande tackor kommer att lammma under de första tre veckorna av betäckninen. Våra teaserbaggar har därmed gjort skäl för  sig!

2018

Nya årets första syssla är klövverkning av alla vuxna djur. Vi slås då alltid av att tackorna är så STORA  och tunga och då är de ännu inte högdräktiga.

December och Jul i Trädgårdsföreningen

December

Semineringen klar liksom betäckningen , nu är det lite lugnt framöver i väntan på att Carl ska komma och scanna. Dorpertackorna skulle behöva banta, vi misslyckades ju katastrofalt tidigt i höstas. Trots minimal tilldelning hö och endast tillgång till ligghall och rastplatta gick de inte ner mer än något kilo-vi är om något fundertsamma hur det gick till? Så vad gör man??

Sept besök av Adrian Veitch

som är domare och stor uppfödare i Australien av dorper. 80 % placerade sig i typ 4 eller 5 så vi är hur glada som helst!

Aug-sept Australien för mig!

12-13 augusti 2017

Vallhundstävling på Kuseboholm den 12-13 augusti 2017, välkomna!

5 augusti 17

Idag är äntligen sommarlamningen klar. Tackorna har blivit avmaskade och lammen har behandlats mot anaplasma så nu ska de ut på ett nytt fräscht bete.

juni

Självsådder blir alltid vackrast. Här har de spritt ut sig i gruset och blir fler och fler för varje år. Inte kan man rensa bort dem ?

18 juni 17

Oj,oj, det var länge sedan jag uppdaterade sidan ser jag!. Det är som vanligt så här års, man hinner inte med så mycket skrivbordarbete. Ja, nu är sedan 1,5 månad alla lamm födda och ute på bete. Först var det torrt, torrt så det lilla gräs som orkat upp försvann i ett nafs eftersom våren inte bjudit på så många regndroppar. Men lammen växte.

Sedan kom det regn, regn och gräset växte så man knappt kunde se lammen. Vallskörden blev däför försenad i nästan en månad, men nu sitter jag och tittar ut på nyslagna vallar där gräset ska buntas i balar i morgon, om inget regn kommer.

Lammen har trots vädrets nyckfullheter vuxit fantastiskt bra. Dorprarna leder ligan över suffolkarna, förutom en dorperkorsningsbagge som sticker ut och toppar listan i vikt och med en viktuppgång på 460g/dag.

Ja, nu börjar folk visa intresse för både bagg-och tacklamm, så det betyder att man får börja titta ut vad vi ska spara själva och vad som eventuellt kan komma att bli till salu framöver. 

Mila Mässan

En stor glädjande nyhet till! Två av våra dorpertackor,  typade med 5 och 4 är dräktiga efter semin från  Kulla Gårds baggen 16053 som blev Mila Mässans dyraste bagge. Han gick för 32.000 kr! 

Matte laddar för Fårfetsen i Kil 3-5 mars

Nysydda kuddar på väg till Kil om knappt två veckor

Det blev slagsmål om kepsen

vi fick av

Ash Phillips

Den 13 februari 2017

I måndags var det en stor dag på Kuseboholm. Vi fick, med Mia och Lawrence Heathmans förtjänst, chans att få vår dorperbesättning mönstrad av Ash Phillips som var i Sverige för att döma på Mila-mässan. Han och hans far Micky Phillips är en av Sydafrikas bästa uppfödare och domare på fårrasen dorper. Spänningen var minst sagt stor....
Bedömningen eller "typningen" görs i ett system mellan 1-5 där 
1= slakt
2= fungerar i slaktlammsproduktion
3= genomsnittsligt djur som kan användas i avel om man använder bagge som har högre typpoäng
4= avelsdjur
5= excellent avelsdjur

Resultatet blev över förväntan!
30 % fick 5
54 % fick 4
16 % fick 3

En ungbagge från 2016 blev typad 5. Han kommer att vara till salu i vår/sommar.

Vi är otroligt glada över resultatet, det känns som om vi är på rätt väg med vår avel. Det kommer inte bli mycket sömn under lamningen i april.

Januari

I höstas bestämde vi oss föratt inte betäcka lika många tackor som i fjol. Vi drog därför ner tackantalet med 30 stycken och tänkte oss därmed en något lugnare lamning. Men vad händer då? En komplott? Tackorna svarar med att " producera ännu me,r så summan av det hela är att scanningen i år blev nästan som i fjol, nästan 400 foster! Det som verkligen är glädjande är att att tre av fem semintackor är dräktiga, varav två är dorper.

December

-Med lite tur kan två av tre dorpertackor blivit dräktiga efter seminering!

Nya skinn har kommit, titta under fliken Nya Skinn

12/12-16

Nyklippta tackor på väg in i fårstallet där vi "sänkt taket" för att de ska få lite varmare.

Sommarlamningstackorna vallas hem för klippning

Snö i november

Julmarknad i Trädgårdsföreningen

November 2016

Betäckningen rullar på, åtta baggar på ca 200 tackor + en semingrupp med dorper och pälstackor. Nu håller vi tummarna!

Klippning innan betäckning

Tre nya avelsbaggar

har köpts in, en dorper, en suffolk och en leicester-det blir spännande i vår!

Dorperkurs för Adrian Veitch

På Kulla Gård där vi lärde oss massor om dorperrasen. Kursen avslutades med en "senior exam" och en auktion.

Nella i september

Sensommaren 2016

Ullfällningen var fantastisk i sommar, många fällde sin ull totalt en del behöll en liten kappa på ryggen. Men även på korsningsdjur ner till 50% dorper kunde man se ett bra fällningsmönster -intressant! Beror det på den varma sommaren eller på bra gener, eller troligen både och?

Sommarlamningen

Det är roligt när vänner kommer hit under våra kämpiga perioder och hjälper till. När de sedan blir jätte intresserade och av får är det ännu roligare! Tack Kriztina och Patrick!

Juli 2016

Sommarlamning och torkan och värmen fortsatte. Någon andra skörd blev det inte utan vallarna fick tas till bete.

Dagtid gjorde djuren inte många knop. De låg i skuggan som utfläkta sillar eller i huset där samtliga luckor stod vidöppna. Äta kunde ju somliga göra liggandes!

Juni 2016

Lammen växte så det knakade-trots torkan. Vi hoppades på regn men alla regnskurar lyckades på något sätt passera förbi oss.

maj 2016

Tre baggar, två renrasiga suffolk och en 75% dorper påbörjar sin 50 mil långa resa söderut. 

23/5-16

Sommarvärmen har kommit-snart dags för ensilagekörning.

12/5-16

Nu är äntligen är alla djur ute. Täk vad många lamningsboxar vi hade på gång. Nu får hinkarna "vila" i tre månade, sedan är det dags igen! Vi hade en trava till inne i Stora Huset men den orkade jag inte bära ut....

7/5-16

Sista tackan lammade äntligen idag. Nu har vi lammat i över sex veckor, vilket är alldeles för lång tid! Men så blev det i år eftersom semintackorna inte tog sig och därför fick gå med riktig bagge efter. Det blev många lamm i år, nu gäller det bara att hålla dem friska och välmående så att de växer bra.

Först ett tack till

Anna och Eva-Lotta för all hjälp och Tinna o Pelle för hjälp, gott sällskap, mat och vin! 

En lamning bjuder alltid på överaskningar, både positiva som negativa. Vi tar de negativa först.

I år så hade vi många lägesrättningar att jag ett tag funderarde på om vi skulle nischa oss i ämnet och börja hålla praktiska kurser i lägesrättningar. Nåväl, Anna och Eva-Lotta hade beställt fellägen och tackorna uppfyllde nog deras förväntningar! Och varför blev det så här? Jo, med stor sannolikhet så var våra tackor i alldeles för gott hull kanske grad 4-5, eller ska jag vara ärlig, kanske närmare 5-5 +. Det har bidragit till stora lamm som då har svårare att lägga sig rätt eller komma ut med ett eller två glömda framben! Så till sommaren ska inte allt ensilage bärjas när det är som bäst, utan få stå kvar och bli långt och träligt.
En tacka forlorade vi i livmodersframfall. Hela livmodern och lite till hade gott ur henne när vi kom ner efter kvällsmaten. Hon var i så dåligt skick att det inte var att tänka på att försöka stoppa tillbaks allt,utan vi fick avliva henne. 
En ungtacka fick ett missbildat lamm som inte gick att plocka ut och en tacka fick ett bukbråck som var så omfattande att vi valde att ta bort henne.

Nu till det positiva.
Vi har fått många, många stora, fina och pigga lamm som växer så att det knakar. Vi har dessutom fått en massa renrasiga dorperlamm som ser toppenfina och lovande ut. Trots att de renrasiga bara utgör 5% av antalet födda lamm i besättningen så ligger de på 1:a, 2:a och 3:e plats viktmässigt. Det är inte illa!
Hitintills har vi bara haft tre mastiter, men det vågar vi knappt knysta något om...

Så, vi är mycket nöjda, men trötta.

1 maj 2016

Marknad på Stafsäter, vi var där och sålde skinn och pratade dorper.

23/4-16

Nu har det gått exakt fyra veckor sedan vi började lamma. Under dessa veckor har det kommit 360 lamm. Men vi är inte över mållinjen än, det återstår fortfarande 20 tackor som inte låtit sig stressas!

Lammen som kommit har varit stora, vilket vi var väl medvetna om att de skulle bli eftersom våra tackor var i lite för bra hull. Det har fört med sig en hel del lägesrättningar till våra praktikanters stora glädje, då de velat prakticera på lägesrättningar!

Lammen växer så det knakar och merparten ligger redan och idisslar. Vårsolen värmer på dagarna och vi njuter av fikastunder i solen, men morgnarna är kalla idag, minus nio grader!

Nu återstår att få igång alla hagar, klippa klövar,  avmaska tackorna och behandla alla lamm mot anaplasma. Målsnöret ter sig fortfarande långt bort!

22/3-16

Äntligen är nya loggan klar i två olika varianter! Det som är roligt är att det är "våra" tackor som stått modell för loggan!

13/3-16

En vecka efter tidigare foto. Här går det undan, vinterkläderna åker av och fram kommer vårklädslen!

5/3-16

Fällande Ali på väg bort från sin betäckningsgrupp.

Senaste nytt

4-5-6/3-16 Fårfesten i Kil

Fårfesten i Kil, ett eldorado för hanverkare och fårnördar! Tänk att fåren kan bistå med så mycket! 

Nästa år kommer vi nog  själva hyra ett bord och sälja lite läckra dorperskinn- efterfrågan verkar stor. 

19/2-16

Nu har förberedelserna börjat inför årets lamning. Tackorna har fått sin andra gasbrandsvaccinition och blivit sorterade efter antalet foster och placerade i rätt hus och avdelning. Men mycket återstår innan det är dags. Kanske får vi till det med en stallkamera?

Det konstiga är att man alltid är så nyfiken och förväntansfull inför varje lamning och att man så snabbt glömmer hur jobbigt det är under lamningen. Men det är väl det som gör livet med djur så underbart och så skiftande, ingen dag är den andra lik.  

18/1, 26/1 och 30/1-16

Klippning, scanning, klippning igen och vaccinering så nu är det gjort! Tack Rocko, Matilda, Carl, men även Eva-Lotta och Lotus för all hjälp! Nu har vi bara klövverkning av 330 djur och omvaccinering av 200 tackor, släppa baggar till betäckning av 115 tackor innan lamningen startar i mars, lätt som en plätt ?

Och tänk, Carl scannade 427 små foster på 197 tackor, så du praktikant som brinner för får, du är välkommen att höra av dig!

4-6/12-15 Stormen

Elen försvann på fredagseftermiddagen och med den förändrades livet på gården. Mörkret kom och det blev snabbt alldeles svart nere i fårstallarna, förutom ljuset från ficklamporna. Vattnet tog slut i vattenkopparna och fodret som skulle fyllas på kom inte på plats eftersom foderluckorna öppnas med elspel.

Därtill försvann värmen i huset, vattnet i kranarna och till toaletterna och chansen att kunna laga mat och tvätta sig. Bensinaggregatet plockades fram, men hade kärvat ihop sig sedan stormen Gudrun och vägrade sammarbeta.

Men, det finns lösningar till det mesta, det tar bara sådan tid. Vatten fick köras från Västerby i tunnor, foderluckorna spelades upp med antingen fyrhjulingen, som fick förankras baktill för att inte kana igenom hela stallet eller med traktorn. Braskaminen gick dygnet runt och stormköket fick bistå med en halvliter varmt vatten åt gången och husets alla ljus plockades fram och placerades ut på strategiska ställen. Fyra ospolade skitiga hundar gjorde inte livet lättare men tur var att man inget såg! På söndagen sa eltandborsten upp sig och frysarna var tvungna att tömmas då Eon inte säkert kunde lova någon ström under dagen. Men den kom........den efterlängtade.

22/11-15

Nu är det spännande, kommer semintackorna brunsta om eller vågar man hoppas att de tagit sig?

21/11-15

Julmarknad iTrädgårdsföreningen i Linköping, gav mersmak! Kallt men roligt, skinnen var populära.

15/11-15

Två veckor har gått på betäckningen och 76% av tackorna är betäckta, vilket är 4% bättre än förra året. Nytt för i år var att vi även lät teaserbaggarna gå hos de äldre tackorna innan betäcningen och inte som tidigare bara hos ungtackorna. 

Alla semintackor har också brunstat och  är nu seminerade! Fem olika pälslinjer har vi använt på den lilla semingruppen. Det kommer att bli spännande  framöver.....kommer någon, några eller alla att löpa om? ??? Vi har en dos kvar, och frågan är om vi skall seminera om någon eller om vi skall låta Fager greja det i stället! Ja, vi får väl se framöver och ta beslut längre fram.

I veckan blir det färgbyte på baggarnas kritor för att vi lättare ska kunna se om någon brunstar om. Tänk att det alltid ärlika spännande och att man alltid börjarlängta efter lamningen!

14/11-15

Man kan knappt tro att det är sant +10 och pelagonierna blommar, liksom luktärtorna.

- Full fart in till taclorna......

Vår dorsetbagge på drygt 130 kg färdig att släppas in till sina 48 tackor.

30/10-15 Idag började fåråret på Kuseboholm

då åtta baggar släpptes till 220 tackor i olika grupper. Oj, jag glömde den nionde grupper, den lilla exklusiva gruppen som ska inseminiseras. Som sällskap har de en teaserbagge som förhoppningsvis ska skvallra om när det är dags. Det blir " shot in the dark" a´la norsk modell 18 timmar efter första ståbrunsten med fryst sperma från några utvalda fina baggar. Det blir spännande och säkert lite tröttsamt för den artonde timman lär inte alltid falla in på dagen!

Påklädd och klar!

I väntan på selar

17/9-15 Teaserbaggen släpps bland ungtackorna

Intresse uppstår..............

12/9-15 Bagguktion i Linköping

Ingen nyhet från gården men väl en nyhet som är värd att nämna! Idag såldes den dyraste baggen på Linköpingsauktionen för 21.000kr och det var en dorper!! 

Östgötadagarna 5-6/9-15

Så var det dags för Östgötadagarna igen som vi deltog i för andra året i rad. I år gick det i regnets tecken, men det märktes inte på antalet besökare, som faktiskt dubblerades mot förra året.

I de olika stallarna kunde besökarna titta på olika fårraser och tackor med lamm. Man kunde även få se tovning av ull och vi hade försäljning av lammskinn. Kaffe med hembakat fanns för den som var sugen och vid lunchtid tände vi grillen och serverade vår egen lammkorv.  

Tack alla som hjälpte till med bakning och allt annat runt omkring!  Vi hade aldrig klarat det utan er hjälp!

22-23/8- 15 IK1 tävling

I stekande sol genomfördes IK1-tävlingarna med sammanlagt över 80 starter. Fåren skötte sig väl om hundarna gjorde det samma, inga poäng var gratis. Resultatet blev tre första pris på vardera dag. 

Jag fick endast till några foton innan tävlingen körde igång på lördagen, som här där 182 tackor står och väntar på veterinärbesiktningen, sedan kom solen och banan låg i motljus.

Augusti 2015

Så var det dags för seminkursen, eller som det blev, seminkurserna med vardera ca 25 deltagare per dag. Fårhälsoveterinärerna Ulrika, Malin och Lena lotsade oss fram både kunskapsmässigt och praktiskt i denna inte helt lätta hantering. 

Då återstår att se om vi kan få praktisera våra kunskaper i år eller om det blir nästa år?

Och dagen efter

fick vi hem vår egna hästtransport, sååååååååå skönt! Tack Walle och Ted för att ni var så hjälpsamma och korde upp den från Skåne!
Nu är frågan om man kan ha ett hästsläp utan häst?

I månadsskiftet slog vi till

en ny investering på hundfronten då Janne fick hem lilla Deuce, en halvsyster till min Jam. Gammeltikarna var måttligt roade men Jam fick äntligen en lekkompis. 

Juli 2015

Så passerade juli månad hur fort som helst. När man minns tillbaks så var vädret milt sagt omväxlande! Sol och regn mest varje dag. Vissa dagar mer av det senare, till och med så mycket att våra vallar stod under vatten så en andra skörd kändes omöjlig!

Lammen växte trots allt bra och första omgången slaktlamm gick iväg med fina resultat.

Mot slutet av månade började uppladdningen inför augusti då vi skulle ha både seminkurser och vallhundstävling på gården.

Jag glömde nämna att vi har hunnit sommarlamma också, 115 nya fina små lamm kom till världen!

Början av juli

En 75% dorperkorsningstacka med sitt lamm innan avvänjning.

Nu är det snart midsommar och vi skall ha lite ledigt, tror vi!?

och en rastafärgad, tyvärr så har det regnat massor.....

En annan variant ....

Tredig klippning av våra sommarlammare, skapad av Rocko!

11/6-15

Så bär det iväg till Norrland för Kusevboholms Allan! 

22/5-15

Inga lamm har hamnat i rävgrytet ännu. Nu har vi flyttat fåren och lammen har blivit större så faran bör väl vara över.

Skönt ...då kan man glädjas åt de små liven!

15/5-15

Först blir man jätteglad att få se sådana här små gulliga, sedan kommer rädslan då grytet ligger mitt i en av våra fårhagar där lamm och tackor betat i två veckor. Man undrar ju om vi har förlorat lamm och i så fall hur många? Svaret får vi i helgen då vi ska ta hem gruppen och väga lammen. 

24/4-15

I går lammade vår älsta tacka som är tio år. Hon fick tre bagglamm, som hon har fått de sista tre åren! Synd,  då vi varje år vill spara några tacklamm som rekrytering. Hon har sammanlagt gett oss 24 lamm på elva lamningar- det är inte illa! Efter sommaren blir hon pensionär, säger husse och det håller jag med om!

Nu är det bara 14 tackor kvar......

22/4-15

Somliga har sovit sig igenom lamningen!

Nu är det bara 17 tackor kvar, sedan återstår att få alla hagar iordning och avmaska, klövklippa och behandla alla mot anaplasma. 

Ett bättre lamningsväder har man inte kunnat tänka sig, en regnig dag på tre veckor resten sol!

Något mer vill jag berätta i alla fall, just nu har vi 282 lamm. Av dem är sju renrasiga dorperlamm fördelat på fyra tacklamm och tre bagglamm, men ännu återstår tacklammen.

14/4-15

När det händer som mest i fårhusen hinner man varken skriva, eller fotografera...

Nu har vi lammat 3/4, så det är bara ett sextiotal tackor kvar, fast det känns rätt mycket! Våra finska praktikanter Katarina och Kennet har åkt hem, vilket känns både tomt och ledsamt. De var till stor hjälp och gav roliga och intressanta diskussioner om får och allt annat i livet vid fika och middagspauser. Tänk att det finns fler "fårnördar"  än vi! De hade åkt 120 mil tur o retur + färja för att vara med på vår lamning!  Jag får återkomma med mer när det lugnat ner sig!  Här är i alla fall ett foto på ett lamm de hjälpte till att rädda. Tack Katarina o Kennet!!

5/4-15

Ca 110 lamm på 5 dagar, en fjärdedel.....

27/3-15

Hem från Kazakstan efter en resa på nästan två dygn. Nu väntar ytterligare 3 dygns karens innan jag får gå ner till fåren. Lamningen brakar igång när som helst, hoppas att de (tackorna) håller sig några dagar till!

Tankarna är fortfarande kvar i Kazakstan. Svårt att släppa hur olika människors levnadsvillkor kan vara beroende på var man är född eller bor. Kazakstan kommer att förbli ett oförglömligt minne.

15/2-15

Lagom trötta kom vi hem och fann att allt hade fungerat perfekt hemma. Tack Helene och Lotus för all  hjälp. Och tack Walle och Ted för fint boende och några underbara kvällar med god mat och gott vin hos er i Lomma !

Och massor av gamla vänner dök upp på mässan  som vi inte träffat på många år....det var verkligen roligt. 

Sedan var det bara att köra igång med sorteringar och baggsläpp på söndagsmorgonen. 

12-14/2-15 Mila-Mässan

Så bar det av ca 100 mil tur och retur ner till Malmö med tre fina dorpertackor. Resorna och tiden på Mässan gick galant, där hade matte oroat sig alldeles i onödan. Tackorna tog allt med ro, trots att högtalare, barn med ballonger, western- och vallhundsuppvisningar borde satt sprätt på den mest flegmatiska! 

Synd bara att det inte blev en "catwalk", så som vi tränat. Men koppelträningen var inte förjäves. När klockan slog 16.00 på lördagen gick startskottet för alla utställare att få börja plocka ihop. Alla slet åt sig kundvagnar och började köra och kånka ut till väntande bilar, släp och bussar. Och så skulle alla djur lastas... Att komma till med hästsläpet var inte att tänka på, det var bara att ta tackorna och knalla ut i kaoset och de gick på transporten som om de inte gjort något annat! 

26/1-15

Idag kom Carl och scannade 219 tackor, 90 % var dräktiga med över 400 foster. Ett resultat som vi är jättenöjda med då  20% är ungtackor. Ungtackorna som är dorperkorsningar i olika procentsatser ligger som förra året på 1,7 lamm/tacka i snitt. Två av dem hade t o m 3 foster...........det är ju lite för många, så där blir det bortadoption i första hand eller flasklamm.

Det tog Carl 1 timme att scanna alla och då var det ändå inte han som var den begränsande faktorn utan ett grupp äldre tackor som trasslade och inte ville gå in i rännan. Helt otroligt!

25/1-15

Igår var vi och storhandlade ! En vacker Delago-tacka betäckt med en Honuna-bagge med två scannade foster och två fina dräktiga pälstackor. Lamningen i år blir verkligen spännande

Bilder kommer!

Januari 15

Nu är det bestämt att vi åker ner till Mila-mässan med djur. Det ska bli jätteroligt att visa upp några av våra dorprar. Boda´s Africa ligger i träning för " catwalken"!

Efter nyår

gäller klövklippning på samtliga djur. Det måste ske ganka snabbt då det inte kan göras för nära lamningen i vår. Årets tråkigaste "fårjobb", men nödvändigt! Tur att vi har tackvändare både för våra ryggar som för att det skall bli ordentligt gjort. Kolla in tackan som ligger och nästan njuter då hon kliar sitt bakhuvud men titta även på hennes nyfikna kollegia!

Tackan som tittar fram har en egen liten historia som började 2010. Hon representerar syster Tinnas fårbesättning. Hur gick det till? Jo, Tinna är mycket förtjust i grå pälsskinn och såg med oro att vår besättning barkade iväg åt alla håll som inte var grått. Hon ville ha gråa skinn till sig, sina stora familj och sina vänner. Efter förhandlingar så fick hon införskaffa en stycket grå pälstacka, som vi skulle ha som inackordering. Men innan hon var hemma hann hon nästan ta död på sig själv, då hon slängde sig ut ur pickupen vid hemfärd från uppfödaren. Hon fick namnet Eva.  Eva fick året efter två lamm, ett bagglamm som hon älskade och ett tacklamm, Leva som hon dessvärre inte höll av. Leva fick lära sig dricka bakifrån och ta slattarna som blev kvar när storebrorsan var mätt och belåten. Bagglammet växte och växte, men dog knall och fall. Eva fick mastit och fick därför sluta sina dagar på hösten. Leva som var en liten ynklig sak, fick stå över betäckningen det året.

Leva lammade därför först 2012, då hon fick ett tacklamm, Lill-Leva. Men olyckan var framme igen, Leva fick mastit och fick som sin mor sluta alldeles för tidigt. Lill-Leva lammade både 2013 och 2014 men fick då enbart bagglamm.

Så syster Tinnas planer på en pälsbesättning har inte gått så bra, eller för att vara ärlig inte alls. Efter fem år äger hon fortfarande bara en tacka! MEN vad denna historia har fört med sig är att vi har fått världens bästa support, som av ”egna erfarenheter” vet och förstår hur svårt det kan vara att lyckas med får !!!

31/12-14

Nu är det klart att en grupp ungtackor plus en bagge skall flytta upp till Piteå. Innan dess ska de betäckas så idag var det baggsläpp igen. Hoppas att det blir många fina lamm i juni !

19/12-2014

Och så här blev de. 

Nu har vi fått tillbaks vårt kött från Eklunds som kryddiga goda lammkorvar. Jättegoda.........! 

10-11/12-14 Klippning av nästan 300 tackor

Till vår hjälp hade vi våra duktiga klippare, Matilda Andersson som tog hem SM-titeln i damklassen och Rocko Zander som kom på tredje plats i herrklassen tidigare i höstas, plus "lärlingen" Eva-Lotta Mickelsson som klipper snabbare och snabbare. Väl kämpat!!

Tur med vädret hade vi även i år då det var plusgrader, så skönt för de nyklippta! Men för säkerhets skull spände Janne upp presseningar i alla hus som de kan gå in under.

Nu har Jam börjat bli stor, snart 10 månader! En glad skit som tror att alla bara älskar henne!

Hon har lyckats ordnat till det så att hon som enda hund får komma upp på övervåningen där "hundförbud" gäller. För att greja det krävdes en bra plan och en skådespelartalang. Hon har båda! Jag är alldelse säker på att det bor en räv mellan de små söta öronen, något annat är inte möjligt.

För att Jam inte ska slå in på banan som skådespelare på heltid har hon nu fått börja förskolan i vallning. Små korta pass ett par gånger i veckan och så en lektion varannan vecka för Peter Nilsson. Hon verkar lovande, så jag hoppas verkligen hon väljer rätt linje framöver när hon skall göra sitt första skolval. 

23/11-14

Skinnen försvinner i rasande fart. Det är verkligen roligt att sälja skinn, fr a till grannar och vänner som bor häromkring och som sett våra djur under sommarhalvåret. Tur att det skall komma ett par sändningar till innan jul, annars skulle det vara kris!

18/11-14

Efter exakt två veckors betäckning är 147 tackor stämplade vilket är jättebra. Idag  så bytte Janne ut färgdynor på baggarna så att varje bagge fick en ny färg på dynan vilket gör att det lättare går att läsa av betäckningarna framöver och se eventuella ombetäckningar. Det är en bra koll för att se om någon bagge inte fungerar så att vi snabbt kan byta ut honom. Alla renrasiga dorpertackor är betäckta, vilket känns toppen!

April- lamningen kommer att bli INTENSIV, finns det månne någon som vill ha lamningspraktik så hör av dig! 

13/11-14

Sista budet på vår logga, nu får den nog bli så här! Jag har testat alla former, en dorper, två dorprar, dorper med bakben, dorper utan bakben, löv här och löv där...............rund, fyrkantig, oval, med ram, utan ram osv.

5/11-14

Baggsläpp och installning på samma dag. 217 tackor går nu i sju olka grupper med var sin bagge. De fyra dorperbaggarna har sammanlagt 133 tackor så det kommer att bli många svart/vita i vår! Som bäst kan sju rasrena dorpertackor lamma, fyra korsningstackor kan ge 94% lamm och 40 tackor kan ge lamm som blir 88% dorper.
Och vintern kom dagen efter installningen, då var det jätteskönt att alla djur var under tak. 

Ännu mer skinn har kommit från berederiet - man kan sitta i timmar och bara titta och ta på dem och minnas djuren.

26-27/10-14

På lördagen vägde vi och kände igenom alla vårlammstackor inför baggsläpp om drygt en vecka. Alla var i lite för gott hull, men hellre det än tvärtom.

Söndagen gick åt till sommarlammen. Vi skulle egentligen bara väga  och plocka ut de som skulle gå på slakt veckan efter men det blev så att vi fick skilja ifrån alla tackor på grund av att bagglammen börjat visa alldeles för mycket könsdrift. Men de är enbart 101 dagar i snitt så vi får verkligen hoppas att de inte är kapabla!

19/10-14

Vår nya fina nya dorperbagge! Hoppas han blir far till många fina lamm i vår.

15/10-14

15/10-14 Idag vägde vi sommarlammen, jisses vad de har gått upp. Sju baggar vägde över 45 kg, den tyngsta är en dorperkorsning så klart som vägde 48,5 kg, 95 dagar gammal! Det ser ut att bli som förra året att sommarlammen blir klara innan jul, vilket inte riktigt är mening! Men roligt är det!

Så har vi blivit med en renrasig pälsbagge igen från Birgit Fag som kallas "Fager". Vi måste ju få lite fina gråa skinn också och syster Tinnas lilla "Lill-Eva" måste ju få en pälskille.

All ledig tid går annars åt att planera inför betäckningen i november, då ca 215 tackor ska paras ihop med bästa tänkbara bagge. Det är tur att de alla ligger i Elitlamm.

1/10-14

Idag vägde vi alla sommarlamm, i  snitt 330gr/dag och tyngsta lammet vägde 41,5 kg, så vi är nöjda. Närmaste aktivitet på fårfronten är att sätta ihop alla betäckningslistor inför betäckningen. Ev kommer vi även att köpa in en ny pälsbagge för att inte tappa de fina grå  skinnen helt!

Inom Svenska Dorperföreningen har vi  börjat planera att ta in semin till hösten 2015 från Australien. Alla som är intresserade - hör av er till styrelsen eller mig!

20/9-14

Idag har vi hämtat hem vår nya bagge och två nya tacklamm. Då vi bokade djuren redan i vintras stod vi överst på listan och fick förmånen att välja först. Valet på ena tacklammet var givet, en sååå vacker tjej gick inte att motstå, de andra två är är toppenfina också och kommer att komplettera våra djur vi redan har, ifråga om huvud och kropp. Nu står de i karantän i 3-4 veckor så det dröjer ett tag innan man får se dem tillsamman med våra övriga får!

18/9-14

Nu har jag äntligen lagt in lite foton på både små och stora lamm födda våren 2014. De finns under fliken "Fotoalbum,  2014 Vårlammen".

6-7/8-14

Så var det dags för Östgötadagarna, det vill säga de dagar då landsbygdens företag i Östergötland har chans att visa sin verksamhet för allmänheten. Det var det enda informations som vi kände till, när vi anmälde oss i vintras efter att jag av en händelse läst om förra årets arrangemang och upptäck att det knappt fanns några djurgårdar med, än mindre gårdar med får.
Det föddes många tankar och funderingar kring, hur och på vilket sätt vi skulle visa upp gården. Hur skulle vi lösa det smittskyddsmässigt för att minimera att dra in smitta till våra djur, skulle vi ha servering osv?
Vi beslöt oss till slut att det roligaste skulle vara att att visa upp så många djur som vi hade möjlighet att ta hem och ha i stallarna och i hagarna runt gården. I Stora fårhuset hade vi ordnat ”utställning” av får dvs vi hade 12 boxar med olika fårraser och en skinnhörna där vi visade upp skinn och tog upp beställning på dem. I Främre fårhuset och i rasthagen framför hade vi alla tackor som lammat i somras med deras 120 lamm, på Kullen ovanför stallarna gick våra rekryteringstacklamm, i Dammhagen försäljningsbaggarna och i Magasinshagen gick ca 160 tackor. Våra duktiga barn skötte serveringen och vi gick mest runt och visade fåren och hade ett par vallhundsuppvisningar per dag. Corren kom på besök på söndagen, vilket resulterade i en artikel i måndagstidningen

http://www.corren.se/nyheter/linkoping/nara-faren-upplevelse-pa-kuseboholm-7306484.aspx

Fler foton finns under fliken "Östgötadagarna 2014"

30/8-14

 Östergötlands Vallhundsklubb firade 40-årskalas på Mjösefall med klubbtävling, tipspromenad och grillat. Kuseboholmshundarna skötte sig bra, Gwen med en 2:a placering och Tix en 5:e !

23-24/8-14

I helgen hade vi vår första vallhundstävling, en så kallad IK1 på Kuseboholm. Fåren som användes under tävlingen var tackor som lammat i våras och skilts från sina lamm i början på juli. De var nyklippta och gruppen som bestod av 160 djur innehöll många dorperkorsningar, både 50 och 75%-are.
Då vi alltid flyttar fåren med hund och oftast i stora grupper var vi rätt spända på hur de, och framför allt dorprarna skulle fungera i mindre grupper om fem djur och med okända hundar. Skulle de uppföra sig annorlunda än resterande djur, skulle de kanske dra iväg och inte inlemma sig i flocken? MEN, samtliga får skötte sig ypperligt, de gav inget gratis, var hunden på rätt ställe, med rätt avstånd och attityd så skötte de sig och bjöd på poäng med flera första pris bägge dagarna. Dorperkorsningarna stack inte ut i sitt beteende, men väl i sin skönhet!
Fler bilder finns under fliken "Tävlingar".

15/8-14

Lyckliga, men jag med en smärre huvudvärk! Tänk att vi klarat av att bli av denna så förhatliga sjukdom. En sådan befrielse, både för oss med allt jobb som den inneburit och skulle innebära om vi inte hade varit fria och för djuren. Nu fick man plötsligt en riktig ”energikick”, inget kändes tungt och jobbigt! Vallhundstävlingen om en vecka måste ju bara gå bra, liksom deltagandet i Östgötadagarna ett par veckor senare!     

14/8-14

Idag var det dagen då den stora klövkontrollen skulle ske. 366 får skulle vändas upp och ner och 1464 klövar skulle kontrolleras. Det krävdes en del planering men med hjälp av våra duktiga fårklippare, vår snälla granne och tre veterinärer gick det förvånansvärt fort. De tackor som lammat i juli, vår rekrytering från vårlamningen och eventuella försäljningsdjur plus våra stora baggar satte våra fårklippare för hand på baken, resterande använde vi två tackvändare till. Gissa vilken lättnad det var när sista tackan var vänd och inget djur hade någon som helst misstanke eller antydan om att ha fotröta! På kvällen fick jag nöjet att ringa runt och meddela alla som bokat djur den glada nyheten att vår besättning nu hade F-status, sedan blev det champagne! 

21/7-14

Vägning och sorteringa av alla vårfödda lamm, 15 lamm var anmälda till slakt, 48 var slaktmogna! Ska man skratta eller gråta? Naturligtvis det första, men nu gäller det att få in dem så fort som möjligt innan de lägger på sig fett. I snitt hade hela gruppen på 345 lamm gått upp över 370 g/dag sedan senaste vägningen för 14 dagar sedan, helt otroligt!

Dorperkorsningarna glänser, både när det gäller att växa som att de är en fröjd för ögat!

7/7-14

I år så har lammen vuxit fantastiskt bra på betet. Vi skickade de första 15 lammen idag, de var då i snitt 95 dagar gamla. Det tyngsta lammet vägde levande 52 kg och slaktat 27 kg! 20% av lammen låg i U och i medel klassade de sig i R+ med en medelvikt på 20.9 kg.

Samtidigt så startade sommarlamningen, där vi väntar runt 120 lamm på ett 70-tal tackor. Åtta foster är mest spännande, då de blir 88% dorper.
Det är en enorm skillnad på att lamma nu under sommaren än vår/vintern, inga nerkylda lamm eller isiga vattenhinkar utan man kan istället gå och njuta på klövervallen tillsammans med djuren!

2/6-14

I dag kom Rocko och klippte våra vallningstackor och avelsbaggarna. På bilder visar teaserbaggarna upp sig!
I nästa vecka är det dags för sommarlammstackorna att bli av med sin ull. Det är alltid lika spännande att ser hur de ser ut när de är nyklippta då alla roliga och vackra färger träder fram!

25/5-14

Nyutsläppta tackor och lamm på vallen i Brohagen som var täckt av maskrosor. Inte så roligt, men vackert och uppskattat av fåren!

25/5-14

Jam växer liksom hennes öron som börjar inta vippmodell, till mattes stora glädje!

12/5-14

Vädret har inte varit något vidare sista veckan då det både regnat, blåst och varit kallt. Vi har därför väntat med att släppa ut de yngsta lammen, men nu på morgonen var det dax!  Kvar i stallarna är tackorna som ska lamma i sommar då de ska vaccineras mot gasbrand i morgon och lite flasklamm. 

Fotot är taget av Bosse Bäckman, Länstidningen Östergötland som var här och gjorde ett repotage om fåren och hundarna i förra veckan.

3/5-14

Sista tackan har nu äntligen lammat, det blev 350 underbara lamm, nej 349 för ett fint 87,5% tacklamm dog på kvällen av någon helt oförklarlig anledning.  Våra renrasiga dorpertackor fick tillsamman tre fina tacklamm och ett stiligt bagglamm. Bland dorperkorsningarna blev det fem lamm som är 87,5%-are och nästan ett par hundra 50-75%-are. Snacka om en härlig flock lamm!

Nu verkar vi klöver, avmaskar tackor som lammat och behandlar alla lamm mot anaplasmos innan de släpps ut på bete, så vi håller oss sysselsatta!

Vi har också  fått våra sommarlammande tackor scannade av Claes. Resultatet var gott med tanke på att baggarna bara fick gå med tackorna i tre veckor. Drygt 70 tackor var dräktiga varav 12 ungtackor. Vi har också varit på marknad och visat upp och sålt fina dorperskinn men det tog bara tre timmar, sedan var de slut.

1/5-14

Så har hon kommit hem lilla Jam!  Hanna och Ola var snälla och hämtade hem henne samtidigt som de hämtade hem sin Keb, ett kullsyskon.

Nu gäller det att få de vuxna hundarna att acceptera den nya lilla flockmedlemmen.

1/4-14

Nu har vi kommit drygt halvvägs, ca 230 lamm har kommit på 2,5 vecka. Vi har inte hunnit med något annat än fåren och matte har i vanlig inte hunnit ta några kort på de superfina lammen! Massor av 75%-dorprar har kommit, ingen den andra lik! Men de rasrena dorpertackorna håller igen fast att de är stora som hus, liksom de tackor som väntar 87,5%-are!

Från att ha varit solsken och varmt då vi kunnat gå i T-shirt i fårhusen har vädret slagit om till aprilväder med regn och blåst. Men det är inte kallt, vilket är så skönt.

Lamningen har hitintills gått jättebra, vi har bara 5 rena flasklamm som går på lammbar och matte stödmatar  endast ett lamm.

E-mail och samtal kommer nästan dagligen om livdjursförsäljning av rasrena dorperlamm och dorperkorsningar vilket är toppenroligt! 

På söndag kommer syster Tinna för att hjälpa oss med mat och får. Vi ser fram emot hennes besök under lamningen, det har numera blivit en rolig tradition som vi inte vill vara utan!

3/4-14

Nu har vi lammat i 1,5 vecka och fått ca 125 helt fantastiska lamm! Nu återstår bara 250!! Än har vi inte fått sätta till några nätter, men dagarna blir långa då vi går ner vid 5-tiden och släcker lamporna vi 22.00-tiden om det är lugnt. Doperkorsningslammen är fantastiska, pigga o underbara att titta på. Matte måste försöka hinna med att ta kort i helgen. 

Under veckan har vi haft lite folk här som är intresserade av får på besök. En dag var en journalist och fotograf här och ett par dagar var Eva-Lotta här, som kommit att älska får som vi!! Idag hade vi studiebesök från studenter från biologutbildningen i Linköping och i helgen får vi besök av  Monika och Wille som vill praktisera hos oss under några dagar vid lamningen. Tänk vad roligt det är med "får-nördar"!

En annan rolig händelse är att förra årets toppenpraktikant från Vreta Naturbruksgymnasiet, Hanna har beställt en tikvalp ifrån samma kull som matte, tänk vad vi kan träna ihop i vinter!

17/3-14

Matte har beställt en valp, född i Värmland och släkt med Gwen. Gwens farfar är valpens morfar och valpens pappa är Gwens valpar 2013:s son!

Matte funderar nu på namn, för tillfället är det "Jam" = marmelad, godis , sylt som gäller, men det kan hinna ändras många gånger!

14/3-14

Nu är det drygt en vecka kvar innan vi kan vänta de första lammen. Tackorna vaggar fram som tunga skepp, stånkar och stönar och "sitter" som husses Barbis, åtta år gammal och som gett 18 lamm och tre på väg!

Lamningsgrindarna är på plats och vädret är vår!! Tänk om vi slipper frusna lamm i minus 15-20 grader, snötunga foderluckor som måste sopas två gånger per dag  och isiga vattenhinkar hos varenda tacka som står i lamningsbox? 

Så här såg han ut! 

23/2-14

Detta är ett av alla vackra skinn vi fått av våra dorperkorsningar. Skinnet kommer från ett lamm som är 75% dorper och född av en ungtacka. Han slaktades vid 121 dagar, klassad i U 3+ och vägde 21.5 kg slaktad. Han hade då gått fram på enbart hagmarksbete. 

22/2-14

En vecka in på betäckningen och 37% är betäckta. Det är ett bra resultat, hoppas att det fortsätter så de resterande två veckorna!

Tackorna som ska lamma i vår börjar nu bli rejält stora. Stånkar och stönar när de reser sig men kan fortfarande få fnatt och rusa fram i full galopp när de fått nytt strö eller bara så där utan vidare, när t ex vårsolen tittar fram!

15/2-14

Idag har vi vaccinerat alla dräktiga tackor, ungtackorna fick sin andra spruta och de äldre sin årliga.

Efter det sorterade vi upp 115 tackor som ska betäckas.Tre dorperbaggar och en dorsetbagge får äran att jobba tre veckor framöver.

Avslutningsvis plockade vi av gipset på tackan som bröt benet för sex veckor sedan. Det såg bra ut, inga skav eller andra konstigheter under gipset.

Hon stöder nu på benet när hon går men håller upp det lite när hon står stilla, antagligen av gammal vana. Hon kommer nu att få gå i en större fålla någon vecka till så att vi ser att hon kommer igång ordentligt. Det är den svarta tackan på fotot och det var hennes högra framben som var helt av under "fram knät".

17/1-14

Så var det dags att vaccinera alla ungtackor mot gasbrand och sortera upp de dräktiga tackorna i sina grupper. Alla med tre och fyra foster och alla ungtackor hamnade som vanligt i Stora  Huset, de med två foster i Främre Huset och nytt för i år så fick äldre tackor med ett foster åka upp till Västerby, allt för att utfodringen ska ska ske efter deras individuella krav. 

Tackan med frakturen, nu kallad Gipsy fungerar bra. Gipset hasade ner ca 4-5 cm efter ett par dagar, troligen på grund av att svullnaden lade sig. Då blev gips paketet lite för långt och hon hade svårt att röra sig. Men med hjälp av sax och avbitare kapade vi nederdelen av skenan och en del av gipset. Sedan blev IKEA-pallen av med ett hörn till, som vi med hjälp av silvertejp fäste på utsidan av gipset.

Nu har hon fått sällskap av Tant Brun, vår 13-åriga pensionär under ett par dagar, som förhoppningsvis kan lära henne att äta kraftfoder. Det är konstigt, de flesta får förstår direkt att det finns godsaker förutom ensilage och hö, vissa inte och naturligtvis inte Gipsy! Hon kan ju behöva lite extra nu inför lamning, då hon ligger mycket och därför kanske får i sig mindre foder och en läkning alltid tar på krafterna.

8/1-14 em

På eftermiddagen var veterinär Gerd Carlsson från Dv i Norrköping inbokad för att sterilisera två ungbaggar som vi vill använda som teaserbaggar. Baggarna plockade vi ut på sensommaren och vi valde då två dorperkorsningar av lite lättare typ. Ingreppen gick bra och därefter sattes de i en box för observation under ett par dagar.

Sedan var det dorperbaggen El Capitains tur. Hans horn har behövts kollas och klippas ett par gånger om året så att de inte växer in för nära huden. Han är den enda hornbärande baggen av baggarna och vi tyckte att det  skulle kännas säkrare att ta bort dem. Med lokalbedövning, pianotråd och brännjärn gick det jättebra.

Det är inte ofta man har "tur" med olyckor, om man nu kan uttrycka det så, men dagen innan hände en olycka i fårstallet när Janne höll på att halma hos fåren. En tacka fastnade, troligen i en grind och bröt ett framben. En fin tacka, scannad med två foster och i god kondition- ja, vad  gör man? Vi satte henne i en separat box och funderade. En normal fraktur tar ju ca sex veckor att läka, så läkningen skulle ju om allt gick bra kunna vara klar innan det var dags. Vi bad Gerd att ta med gips, i fall att!

Gerd bedömde att det värt att ett försök. En skena sattes in för att stabilisera benet. Att hitta "skenan" krävde en viss tankeverksamhet och rotande i alla skrymslen och vrår, då den skulle vara välvd så att den skulle ge bra stöd för benet och dessutom gå ner runt klöven för att förhindra att hon skulle gå direkt på den. En bit av en IKEA-badrumspall i hårdplast fick sätta livet till, ett av hörnen passade perfekt.

Nu får hon stå i egen box inne i de övriga tackornas box och kommer att få smärtstillande de första dagarna. Sedan är det bara att hålla tummarna och hoppas att hon accepterar sitt öda att hållas i stillhet och inte stressar upp sig.

8/1-14 fm

Så var scanningen gjord av Carl Williams, 191 tackor är dräktiga med 380 foster. Det gör två lamm per tacka och med det resultat är vi mycket nöjda med tanke på att vi gallrat hårt de senaste åren vilket lett till att 50% av besättningen består av tackor som är två år och yngre. De som inte var dräktiga var övervägande ungtackor och det är ju inte så konstigt. De ungtackor som däremot blev dräktiga ligger på ett snitt på 1,7 foster per tacka. Alltså ännu högre än förra året då de låg på 1,5. Kanske inget eftersträvansvärt, men visst är det roligt att dorper korsningarna är så fertila.

Och jätteroligaste  att våra två rasrena dorpertackor bär på två foster var!

3-5/1-14

Innan julhelgen tog slut passade vi på att köra lite styrketräning efter allt ätande! På tre dagar hann vi med att verka klövarna på 240 djur. Vi hade tur med vädret, förra året stod vi i -10-20 grader och det var kallt, dessutom blir klövarna så hårda då, i år var det plusgrader. 

Alla klövar såg mycket fina ut, inga tecken på fotröta och väldigt få separationer i vita linjen.  

Nu återstår det bara att verka sommarlamms tackorna, men de brukar vi ta lite senare i vinter.