Suffolk

Bella, suffolktacka

Korsningstacka med två suffolkkorsningslamm

Korsningstacka med två suffolkkorsningslamm

Suffolk

Suffolk kommer från England och är känd sedan 1810. Rasen har uppkommit genom korsning mellan Norfolk Horntackor och Southdownbaggar. Då hette de Southdown Norfolks och kallades lokalt för ”Black faces”. Suffolk blev snabbt populär i större delen av världen tack vare sina goda köttegenskaper. Suffolk anses som mycket tålig i alla klimat. I Sverige finns det ca. 700 tackor.

Rasen är vit med glänsande svart huvud, svarta ben och en lång ullig svans. Öronen är typiska stora och hängande med uppböjd spets. Det finns även White Suffolk som är helt vit men i övrigt likadan. Baggen väger upp till 150 kg och tackan mellan 75-110 kg. I Tyskland finns suffolkbaggar med vikter på upp till 220 kg och mer. Rasens utseende och storlek varierar mycket mellan de olika länderna i världen.

Suffolk är mycket eftertraktad som faderras. Lammen är snabbväxande och ger en utmärkt slaktkropp. Utmärkande är dess förmåga att ge höga slaktvikter utan fett. Svensk Suffolk har något lägre fertilitet än vissa andra raser. Enligt Elitlamm (år 2007) så fick de 1,79 födda lamm/tacka. Suffolk har högt näringsbehov och är därför ej lämpliga på magra naturbeten.
Ullen från tackan väger mellan 2.25 och 3.6 kg. Stapellängden varierar mellan 5-8.75 cm.

Vi köpte vår första suffolkbagge "Lelle" från Bohuslamm 2009 och sedan har det blivit några renrasiga tackor så man kan säga att vår lilla renrasiga suffolkgrupp långsamt växer. Idag har vi nio renrasiga tackor och en bagge.

Suffolken har vi även korsat med lite lättare raser för att få fram bra modersdjur men främst har vi använt den som fadersras i vår lammproduktion. Den växer fort och ansätter inte fett lika snabbt som t ex Texeln.

Suffolkkorsning